E bukur është rinia

Hermann Hesse lindi më 2 korrik 1877 në një qytet pranë Calw dhe vdiq më 9 gusht 1962 në Lugano të Zvicrës. Ai ishte djali i një pastori (prifti) dhe nipi i një misionari kalvinist. Ky ambient familjar ndikoi në formimin e personalitetit të tij. Hesse u bë një nga shkrimtarët më të shquar gjermanë të shekullit të njëzetë. Përveç shkrimeve në prozë, Hermann Hesse shquhet si poet me më shumë se 680 poezi të përmbledhura në 12 vëllime. Në rini të tij studioi për teologji, por mësimet fetare i braktisi shpejt. Punoi si mekanik dhe librar në Tübingen. Në botëkuptimin e tij moral e filozofik ishte natyralist, mistik, buddhist, aktivist faustian, por gjithmonë intimërisht fetar. Lufta e Parë Botërore i shkaktoi një krizë të rëndë shpirtërore. Doli haptas publikisht kundër dallgës së barbarive që përshkoi Evropën dhe madje arriti ta ndiente veten fajtor për të këqiat e kohës. Edhe më vonë, nga vetë formimi i tij shpirtëror, ishte që në fillim kundër nazizmit dhe adhuronte kulturën angleze. Hermann Hesse është poet e prozator me prodhimtari me vlera artistike të larta e sasi të jashtëzakonshme. Librat e tij me romane, poezi shkrime kritike politike. kulturore dhe letrare, mesatarisht arrijnë në 80 milion ekzemplarë në të gjithë botën, duke e bërë kështu njërin nga shkrimtarët evropianë më të lexuar te shekullit të njëzetë. Më 1921 u bë qytetar zviceran dhe më 1946 iu dha çmimi Nobel në letërsi.

Kategoria

5.90

Infromacione shtesë

Autori i librit

Ernesto Sabato

Numri i faqeve

123

Shtëpia botuese

Botimet Jozef

Gjuha

Shqip

ISBN

9928189943

Rreshti

A

Kolona

8

Poashtu mund të ju pëlqejë