Burrat në Diell

Gassan Kanafani si asnjë shkrimtar tjetër palestinez e përshkroi jetën në kampet e refugjatëve , si dhe jetën në mërgim . Ai ishte gazetar , autor tregimesh të shkur tra dhe romanesh , ndërsa stili i tij ishte thellë i rrënjosur në kulturën palestineze , e cila edhe e frymëzoi një gjeneratë të tërë , si gjatë jetës ashtu edhe pas vdekjes së tij . Gassan Kanafani u lind në Akka , në veri të vendit , më 1936 , dhe jetoi në Jaffa deri në maj të vitit 1948 , kur ai dhe familja e tij u dëbuan nga vendlindja e tyre , Palestina Pas ikjes , fillimisht u vendosën në Liban , e pastaj edhe në Siri . Ai jetoi dhe veproi në Damask , Kuvajt , dhe më pas , që nga viti 1960 e tutje , u vendos në Bejrut . Në qershor të vitit 1972 ai dhe mbesa e tij e vogël , Lamees u vranë ( nga agjentët izraelitë ) nga shpërthimi i një veture bombë në Bejrut . Kur atë e mori vdekja e pakohë , në moshën 36 vjeçare , ai tashmë kishte publikuar 18 vepra letrare , kishte shkruar me qindra artikuj në lëmin e kul turës e politikës , si dhe për kauzën e popullit palestinez . Veprat e tij letrare ishin ribotuar disa herë në gjuhën arabe ; ishin përkthyer në 19 gjuhë , duke u botuar edhe në më se 20 vende . Disa nga veprat edhe ishin përshtatur per emisione të radios , të televizionit dhe për shfaqje teatrore . Dy nga novelat e tij ishin marrë për bazë edhe për skenarë filmash , Talenti artistik i Gassanit gjithashtu përfshinte edhe artet pamore . Ai ishte gjithnjë kreativ , dhe kjo sikur i sillte page mendjes së tij , për të vazhduar me punën e tij artistike në pikturë , ilustrim dhe skulpturë . Në vitin 1963 ai shkroi dhe ilustroi një libër për fëmijë , “ Fanari i vogël ” , të cilin ia kushtoi mbesës se tij Lameeses , për ditëlindjen e saj . Edhe pse veprat letrare të Gassanit ishin shprehje e popullit palestinez dhe kauzës se tij , talenti i tij artistik i dha veprave të tij qasje universale Anni Kanafan

5.00

Infromacione shtesë

Autori i librit

Gassan Kanafani

Numri i faqeve

135

Shtëpia botuese

Koha

Gjuha

Shqip

ISBN

9789951685269

Rreshti

A

Kolona

21

Poashtu mund të ju pëlqejë